Ga naar hoofdonderdeel

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over onze diensten, werkwijze en hoe u uw monument kunt laten inspecteren door onze experts. Heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.

Hoe uitvoerig zijn de inspectierapporten?

Afhankelijk van de vraag en de behoefte kunnen meer of minder uitvoerige rapporten worden opgesteld. Als de eigenaar plannen heeft voor een volledige restauratie van zijn pand vergt dat een uitvoeriger inspectierapport dan de voorbereiding van alleen onderhoudswerkzaamheden. Voor een aankoopadvies kan volstaan worden met een meer summier rapport. We bieden maatwerk: een op behoefte toegesneden advies tegen een toegesneden, gedifferentieerd tarief.

Voert Monumentenwacht ook zelf onderhoudswerk uit?

Nee. Wij adviseren u alleen over wat er wanneer moet gebeuren. Wel voeren we tijdens een inspectie noodherstel uit. We zorgen ervoor dat uw pand ‘wind- en waterdicht’ blijft. Hiermee voorkomen we verval. Als er ter plekke via klein noodherstel een situatie geconsolideerd kan worden, dan doen we dat. Bij omvangrijk werk, adviseren we u om zo snel mogelijk een aannemer in te schakelen.

Moet ik de adviezen van de Monumentenwacht verplicht uitvoeren?

Nee. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw pand. U maakt uw eigen keuzes. Monumentenwacht geeft advies over welke werkzaamheden u binnen een bepaalde termijn zou moeten uitvoeren om uw pand in goede conditie te houden.

Kunnen jullie de verbouwing of restauratie van begin tot eind begeleiden?

Ja, wij kunnen de verbouwing of restauratie van opname tot oplevering begeleid

Waarom kunnen jullie gereduceerde tarieven aanbieden?

De provinciale subsidie aan Monumentenwacht vindt zijn grondslag in de behoefte van Rijk, Provincie en gemeenten aan een onafhankelijke organisatie met bouwkundige en bouwhistorische kennis en kunde om de staat van een monument te kunnen beoordelen, onderhouds- en restauratieplannen te toetsen, de kwaliteit van het opgeleverde restauratiewerk te keuren en eigenaren te stimuleren om tot onderhoudsmaatregelen over te gaan. De inspanningen van Monumentenwacht zijn erop gericht om verval en teloorgang van monumentale waarden te verhinderen en onnodig dure restauraties te voorkomen.

Om het werk van Monumentenwacht mogelijk te maken, verstrekken de provincies een exploitatiesubsidie die onder meer wordt aangewend om abonnementhouders in staat te stellen tegen een aantrekkelijk tarief inspecties te laten uitvoeren. De Belastingdienst merkt Monumentenwacht aan als een sociaal-culturele instelling, waardoor de reguliere inspectiewerkzaamheden niet BTW-plichtig zijn. De BTW vrijstelling geldt niet voor de aanvullende diensten (opstellen onderhoudsplannen, werkbeschrijvingen etc.).

Monumentenwacht Limburg

Over ons

Monumentenwacht Limburg is een onafhankelijke erfgoedorganisatie die jaarlijks vele honderden monumentale bouwwerken in de provincie Limburg inspecteert. Van woonhuis tot bedrijfsgebouw, van boerderij tot kasteel en van kapel tot kathedraal.

Monumentenwacht Limburg leeuw